Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Ινομυωμάτων

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα (λέγονται και λειομυώματα) της μήτρας είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στα μυικά τοιχώματα της μήτρας. Είναι συμπαγή ογκίδια από κύτταρα του λείου μυός της μήτρας. Ορισμένα ινομυώματα είναι μικροσκοπικά, ενώ άλλα μπορεί να ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 10 εκατοστά! Μερικές φορές τα ινομυώματα είναι μονήρη, ενώ άλλες φορές, είναι πολλαπλά. Το 30% των γυναικών, κάνουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα κάποια στιγμή στην ζωή τους. Είναι ο πιο κοινός μη καρκινικός (καλοήθης) όγκος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σπάνια, ένας όγκος του μυικού τοιχώματος της μήτρας μπορεί να είναι καρκινικός και τότε ονομάζεται λειομυοσάρκωμα. Εμφανίζεται μία φορά ανά 1.000 όγκους της μήτρας.

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος διάγνωσης των ινομυωμάτων είναι με υπέρηχο, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης αξονική τομογραφία και MRI (μαγνητική τομογραφία), σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι προκαλεί τα ινομυώματα

Δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία αυτών! Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες της γυναίκας να κάνει ινομυώματα. Ένας παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται. Μετά την εμμηνόπαυση, όμως, τα ινομυώματα τείνουν να συρρικνώνονται.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Η διατροφή πιθανόν, επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Οι δίαιτες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ινομυωμάτων περιλαμβάνουν πολλά κόκκινα κρέατα, ενώ δίαιτες που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν πολλά πράσινα λαχανικά. Η κατανάλωση αρκετών ιχνοστοιχείων και βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, της βιταμίνης Α και D, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινομυωμάτων.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα ινομυώματα

Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, οπότε δεν έχουν ένδειξη για χειρουργείο.

Στο 25% των ασθενών, όμως, υπάρχουν κάποια συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, πρήξιμο, έντονες και επώδυνες περιόδους, πιεστικά φαινόμενα στην ουροδόχο κύστη (συχνουρία, νυχτουρία) και στο έντερο, αλλά και υπογονιμότητα και αποβολές (εφόσον διαταράσσουν το εσωτερικό στρώμα της μήτρας που λέγεται ενδομήτριο). Τα μεγάλα ινομυώματα μπορούν να διογκώσουν τόσο έντονα την κοιλιακή χώρα , ώστε να δίνουν την ψευδή εικόνα εγκυμοσύνης!

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, υπάρχει ένδειξη για χειρουργείο. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίηση, είναι εφικτή η αφαίρεση των ινομυωμάτων με ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της μήτρας. Αυτή η επέμβαση καλείται ινομυωματεκτομή και προτιμητέα μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική, έναντι της «ανοικτής». Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι μόνο τα μικρά ινομυώματα είναι εφικτό να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά. Από τις προσωπικές μας σειρές εκατοντάδων τέτοιων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, πολλά τέτοια ινομυώματα ξεπερνούσαν τα 12 εκατοστά σε διάμετρο.

Τύποι ινομυωμάτων της μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας ταξινομούνται με βάση την θέση τους στη μήτρα σε:

Υπορογόνια ινομυώματα

Αυτά τα ινομυώματα αναπτύσσονται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας, που λέγεται ορογόνος. Συχνά είναι ασυμπτωματικά, εκτός αν μεγαλώσουν πολύ. Κάποια από αυτά είναι μισχωτά και συνδέονται μόνο με έναν μίσχο με την μήτρα. Σπανίως αυτά μπορεί να συστραφούν πέριξ του μίσχου και να προκαλέσουν έντονο πόνο που να οδηγήσει την γυναίκα σε επείγον χειρουργείο.

Ενδοτοιχωματικά Ινομυώματα

Είναι ο πιο κοινός τύπος ινομυωμάτων. Σχηματίζονται στο μυομήτριο, που είναι το μεσαίο και παχύτερο στρώμα της μήτρας.

Υποβλεννογόνια Ινομυώματα

Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των ινομυωμάτων της μήτρας. Προβάλλουν εντός του εσωτερικού στρώματος της μήτρας, που λέγεται ενδομήτριο, και είναι αυτά που προκαλούν τα περισσότερα συμπτώματα αιμορραγιών και αποβολών, καθώς και υπογονιμότητας. Συχνά αυτά αφαιρούνται υστεροσκοπικά. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Γιατί προτείνουμε την αφαίρεση των ινομυωμάτων με Λαπαροσκόπηση;

Αν η ίδια επέμβαση γίνει «ανοικτά», η ίδια γυναίκα θα παραμείνει στο νοσοκομείο 3-5 ημέρες, ενώ λαπαροσκοπικά μόλις μία μέρα! Επίσης, τα επίπεδα μετεγχειρητικού πόνου είναι πολύ χαμηλότερα και το αισθητικό αποτέλεσμα από τις ιδιαίτερα μικρές τομές, που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό, ασύγκριτα καλύτερο.

Οι γυναίκες μπορούν να ξαναρχίσουν άσκηση και σεξουαλική επαφή εντός μίας εβδομάδος από τη χειρουργική επέμβαση.

Σχετικές παραπομπές:

Προετοιμασία για την Λαπαροσκόπηση

Πώς γίνεται η Λαπαροσκόπηση;

Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης

Γιατί να μας εμπιστευτείτε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μέλος της ομάδας ιατρών του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

Με χαρά δεχτήκαμε και για τη φετινή χρονιά το «Βραβείο Ασθενών».

Βραβείο What Clinic 2022

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;