Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το σωματικό βάρος με τη γονιμότητα.
Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι μια υγιής διατροφή και η διατήρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index-BMI) εντός φυσιολογικού εύρους, αυξάνουν την πιθανότητα για επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το BMI ορίζεται ως το κλάσμα του βάρους σε kg προς το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα (πχ, 1,6m). To ιδανικό ΒΜΙ βρίσκεται μεταξύ 20-25.
Γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτύχουν σε μία εξωσωματική και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, και σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, καθώς και υψηλότερη πιθανότητα να χρειαστούν καισαρική τομή.
Από την άλλη, το ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος είναι επίσης, επιβαρυντικός παράγοντας για τη γονιμότητα. Διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία) και υπερβολική άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε ασυνήθιστα χαμηλό BMI, και σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, καθώς και υπογονιμότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το ήμισυ των γυναικών, που είναι λιποβαρείς, μπορούν να συλλάβουν αυτόματα, αν αποκτήσουν κατά μέσο όρο 6-8 κιλά.
Προτείνεται, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να τρώνε 5 φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, για να προστατεύουν τα κύτταρά τους και να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους.
Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό κάθε μέρα, ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη και έλαια πρέπει να καταναλώνονται στο ελάχιστο.
Η βιταμίνη C βελτιώνει την ωορρηξία και βελτιώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, πιπεριές και φράουλες.
Ο ψευδάργυρος μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μπορεί να βρεθεί στα αυγά, ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τα βερίκοκα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Σελήνιο, L-αργινίνη και L-καρνιτίνη βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, την ποσότητα και την κινητικότητά του και μπορεί να βρεθούν στο σκόρδο, μπρόκολο, σιτάρι ολικής αλέσεως, τα καρότα, τα αυγά, το κρέας, τον τόνο και τη ρέγγα.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν επίσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Ε, που βελτιώνουν τη γονιμότητα των γυναικών.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλα), και στους ξηρούς καρπούς, βοηθούν στη μείωση της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που πάσχουν από θρομβοφιλία και εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες (καθ΄έξιν) αποβολές.