Περί το 50% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους κάποιου βαθμού χαλάρωση (πρόπτωση) μήτρας ή/και κόλπου. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η αίσθηση βάρους και «ότι κάτι προβάλλει» στην είσοδο του κόλπου, αλλά συχνά συνυπάρχει και κάποιου βαθμού ακράτεια ούρων (και σπανιότερα κοπράνων). Επίσης, είναι πιθανή η ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή.
Η παραδοσιακή χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος απαιτεί την κολπική αφαίρεση της μήτρας (κολπική υστερεκτομή) και πρόσθια και οπίσθια κολπορραφία. Η επέμβαση αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο ανάρρωσης και παραμονή στο νοσοκομείο λίγα 24ωρα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, καθώς η διόρθωση γίνεται μόνο με ράμματα, επειδή η χρήση κολπικού υποστηρικτικού πλέγματος έχει απαγορευτεί.
Νεώτερες επιστημονικές μελέτες όμως, δείχνουν ταχύτερη ανάρρωση, χαμηλότερα επίπεδα μετεγχειρητικού πόνου και χαμηλότερα ποσοστά υποτροπών, με λαπαροσκοπική διόρθωση της (πρό)πτωσης, με τη χρήση πλέγματος.
Μια παραλλαγή αυτής της τεχνικής που δεν απαιτεί απαραίτητα την ολική αφαίρεση μήτρας, με παραμονή μίας μόνο νύχτας στο Νοσοκομείο, φαίνεται στο βίντεο επέμβασής μου, που φιλοξενείται στο YouTube (πατήστε εδώ) και αποτελεί μία από τις πρώτες παγκοσμίως. Η τεχνική αυτή διαφέρει στον τρόπο στήριξης του πλέγματος, και ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ, αν η γυναίκα το προτιμά (πχ για λόγους περαιτέρω τεκνοποίησης)!