Λαπαροσκοπική Μεταμόσχευση Ωοθηκικού Ιστού

Ποιές γυναίκες έχουν ένδειξη για κατάψυξη και μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού.

Η χημειοθεραπεία, ιδιαίτερα με αλκυλιωτικούς παράγοντες όπως το busulphan, καθώς και η ακτινοθεραπεία στην κοιλιακή χώρα ή στην περιοχή της πυέλου και η χειρουργική επέμβαση για περιπτώσεις γυναικολογικής κακοήθειας, μπορούν να καταστρέψουν μόνιμα τις ωοθήκες μιας γυναίκας και να οδηγήσουν σε στειρότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 60% των γυναικών αυτών θα έχουν παροδική, ή μόνιμη υπογονιμότητα.

 

Λαπαροσκοπική Μεταμόσχευση Ωοθηκικού Ιστού

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Επίσης, ασθενείς με ορισμένες καλοήθεις καταστάσεις όπως αυτοάνοσες και αιματολογικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με κυτταροτοξικούς παράγοντες, μπορούν να παρουσιάσουν τα ίδια προβλήματα. Όλες αυτές οι ασθενείς, όταν βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, πρέπει να ενημερώνονται για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των μορφών θεραπείας και να παρέχεται συμβουλευτική για προστατευτικές μεθόδους διαφύλαξης της γονιμότητάς τους. Μεταξύ αυτών, είναι και η λαπαροσκοπική αφαίρεση τμήματος των ωοθηκών ΠΡΙΝ την χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Ο ιστός αυτός μπορεί να καταψυχθεί και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και ίαση, να επανατοποθετηθεί (μεταμοσχευθεί) λαπαροσκοπικά, ώστε να ανακτήσει τον κύκλο της η πάσχουσα και ενδεχομένως να κυοφορήσει.

Ποια είναι η διαδικασία για κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) και μεταμόσχευση του ωοθηκικού ιστού

Η κρυοσυντήρηση και η μεταμόσχευση ιστού των ωοθηκών έχουν ενσωματωθεί σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή προγράμματα ως πρότυπη μέθοδος για τη διατήρηση της γονιμότητας των καρκινοπαθών γυναικών. Η διαδικασία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί σύντροφο, ή δότη σπέρματος ούτε διέγερση των ωοθηκών. Είναι κατεξοχήν χρήσιμη σε κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και σε ασθενείς που δεν πρέπει να καθυστερήσουν την θεραπεία του καρκίνου για διέγερση των ωοθηκών. Η λήψη του ωοθηκικού ιστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της γυναίκας και, έτσι, δεν οδηγεί σε καθυστέρηση στην ογκολογική θεραπεία. Περισσότερες από 130 γεννήσεις έχουν αναφερθεί παγκοσμίως με τη χρήση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού, μέχρι και το 2019.

Το 2018, είχα την χαρά να συμμετέχω σε μία από τις πρώτες μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού που πραγματοποιήθηκαν λαπαροσκοπικά στην Ευρώπη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τόσο η λήψη, όσο και η επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού, μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.

Σχετικές παραπομπές:

Προετοιμασία για την Λαπαροσκόπηση

Πώς γίνεται η Λαπαροσκόπηση;

Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης

Γιατί να μας εμπιστευτείτε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μέλος της ομάδας ιατρών του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

Με χαρά δεχτήκαμε και για τη φετινή χρονιά το «Βραβείο Ασθενών».

Βραβείο What Clinic 2022

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;