Λαπαροσκόπηση στη κύηση : πότε και γιατί χρειάζεται να γίνει

Στη διεθνή βιβλιογραφία, η συχνότητα κοιλιακού άλγους στην κύηση αναφέρεται από 1:440 ως 1:1300 κυήσεις, ενώ η συχνότητα επεμβάσεων στην κύηση, αναφέρεται περί το 0,75%.

Οι παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν μία έγκυο στο χειρουργείο διακρίνονται σε:

Γενικής χειρουργικής

Η σκωληκοειδεκτομή είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, κατά τη διάρκεια της κύησης, με συχνότητα 0,05%-0,1%. H ύπαρξη χολολίθων στην εγκυμοσύνη έχει συχνότητα 12%, ενώ 0,05% των εγκύων υποβάλλονται σε χολοκυστεκτομή, ώστε να αποφύγουν επιπλοκές (πχ παγκρεατίτιδα) που θα μπορούσαν να εκθέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Γυναικολογικές

Εξωμήτριος κύηση (διαβάστε εδώ)
Κύστεις ωοθηκών (διαβάστε εδώ)
Λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου
Άλλα, σπάνια αίτια, πχ συστροφή μισχωτού ινομυώματος

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου της μήτρας

Μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της κύησης, ή πριν από αυτήν σε γυναίκες με ιστορικό καθ΄έξιν αποβολών 2ου τριμήνου. Γίνεται υπό γενική αναισθησία και μια «ταινία»/ράμμα τοποθετείται πέριξ του τραχήλου της μήτρας. Συνήθως, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται, όταν αποτύχει η παραδοσιακή διακολπική περίδεση τραχήλου. Ο τοκετός γίνεται δια καισαρικής.

Είναι ασφαλής η Λαπαροσκόπηση στην κύηση;

Αναμφίβολα, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να είναι αυξημένου κινδύνου για την έγκυο, αλλά κυρίως για το κύημα. Μελέτες υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα αποβολής ή πρόωρου τοκετού μετά από μία χειρουργική επέμβαση σε έγκυο.
Για αυτό τον λόγο πρέπει να κριθεί απολύτως αναγκαία για την έγκυο μια τέτοια επέμβαση, και συνήθως υπάρχει κίνδυνος για την ζωή της, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά.
Σε τέτοια περίπτωση όμως, η λαπαροσκοπική τεχνική έχει βρει πλέον μια αναγνωρισμένη θέση, εφόσον κριθεί αναγκαία μια χειρουργική επέμβαση στη διάρκεια της κύησης και για τις περισσότερες επεμβάσεις, κρίνεται το ίδιο «ασφαλής» με την «ανοικτή» μέθοδο (λαπαροτομία).

Για κάποια προβλήματα, όπως στην εξωμήτριο κύηση, θεωρείται πλέον η μέθοδος εκλογής.

Σχετικές παραπομπές:

Προετοιμασία για την Λαπαροσκόπηση

Πώς γίνεται η Λαπαροσκόπηση;

Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης

Γιατί να μας εμπιστευτείτε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μέλος της ομάδας ιατρών του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

Με χαρά δεχτήκαμε και για τη φετινή χρονιά το «Βραβείο Ασθενών».

Βραβείο What Clinic 2022

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;